Un gironí inventor del telescopi!

Joan Roget 

Angulema (França) 1550  – Avairon 1617 - 1624

Joan Roget fou l’inventor del telescopi, ho va fer a Girona el 1590. Fins fa poc se li havia atribuït l’invent al flamenc Hans Lippershey. Qui va registrar la patent el 2 d’octubre de 1608 a La Haia. Tot i que uns dies després, dos compatriotes seus, Jacob Metius, per un costat, i Zacharies Janssen va voler registrar artefactes similars. El fill de Janssen, va explicar que el seu pare va copiar el disseny d’una artefacte comprat el 1608 a la Fira de Frankfurt. Va voler vendre'l, però tenia una lent trencada. Va demanar ajuda a Lipperhey i a Metius per arreglar-lo. Quan va anar a l’oficina de patents, es va trobar que Lipperhey s’havia avançat.

Un deixeble de Galileu, Girolamo Sirtori ja havia atribuït l’invent a Joan Roget, i deixava per escrit la reunió que van tenir a Girona el 1609 amb l’inventor, “un vell artesà dèbil i cansat”.

Joan era un fabricant d’ulleres de Girona. Formava part d’una nissaga de constructors d’instruments científics, com el seu pare, Pere Roget. Natural d’Angulema, es va casar amb Joana de Malaville i van emigrar a Girona, amb qui va tenir 3 fills, dos dels quals, Magí i Miquel s’establiren a Barcelona també com a òptics. En testaments de l’oligarquia barcelonina contemporanis als fills Roget, s’hi ha descrit artefactes com “ulleres de llarga vista”.




Text extret del llibre: "Tots Catalans", pàgina 78.










Comentaris

Entrades populars